ТАВАНИ ГИПСОКАРТОН

За таваните от гипсокартон най -общо.

Едно от най-предпочитаните приложения на гипсокартона е в използването му за направата на окачени тавани.Причината е в това че тези тавани имат много предимства и почти никакви недостатъци.Окачените тавани от гипсокартон могат да бъдат монтирани под всякакви груби основи.Минималното отстояние от грубата основа в идеалният вариант(когато тя е перфектно нивелирана) е само 4,2см. , а за максималното граници няма.Има две основни системи за монтаж на окачен таван от гипсокартон изобретени от лидерите на пазара „Кнауф“

 

  • таван монтиран върху единична скараединична скара
  • таван монтиран върху двойна скара            двойна скара

 

Предимствата на единичната скара  :

-позволява минимално отстояние от грубата основа (обикновено 4,5-5,5 см)

-минимално сваля разходната норма на метериалите в сравнение с двойната скара.

Предимства на двойната скара:

-окаченият таван става много по еластичен и устойчив на деформация на грубата основа и вибрации.

-захваща се за грубата основа в много по малко точки , което позволява инсталирането на обемисти съоражения между тавана и грубата основа.

Моят съвет е винаги когато имате достатъчно височина в помещението да използвате двойна скара , а единична само когато се налага минимално падане от съществуващия таван или за малки помещения до 5кв.м.(бани , антрета и др.)

Естествено тези две системи са само основните.В зависимост от това , каква е основата ,броят и теглото на телата които ще носи тавана, вида на самият гипсокартон ,неговата дебелина и много други не маловажни фактори начинат на монтаж(отстояния между профили , окачвачи и др.) ,крепежните елементи, а дори и обработката на фугите се изменя.

Предимства на окачените тавани от гипсокартон.

  • Постига се идеално гладка повърхност
  • Топло изолация .В съчетание с минерална вата се постига значително повишаване на изолацията от външната среда .
  • Шумо изолация .Едно от най-важните предимства на гипсокартона , което доста често е подценявано.В съчетание с каменна вата ще се отървете от неприятното тропане на съседите от горния етаж.
  • Възможност за вграждане на осветителни , озвучителни и др. тела.
  • Възможност да се скрият различни видове водопроводни , електрически , въздушни и др . инсталации , които не само не  седят добре естетически , а и са опасни .
  • Възможност за изпълнение на сложни фигури, орнаменти по тавана.Гипсокартона ви дава  възможност да разгърнете изцяло вашата фантазия .
  • По- голяма пожаро защита.Едва ли има друг по-ефективен таван по този показател.Съвременните изисквания за пожаро безопасност на различни обществени сгради все повече налагат използването на окачени тавани от гипсокартон.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *